fbpx

ULTIMATA GUIDEN
FÖR UTOMHUSREKLAM

VARFÖR UTOMHUSREKLAM?

Även om digitaliseringen kan vara påträngande inom marknadsföring och reklam just nu, har mer traditionella typer av reklam fortfarande mycket att erbjuda. Det finns en anledning till att dessa beprövade metoder har bestått tidens tand. De har en bevisad meritlista av framgång och är speciellt populära bland företag som vill påverka sin lokala marknad. Har du någonsin tänkt på utomhusreklam för dig själv? Osäker på vart du ska börja, vilket format som ska väljas eller vart det ska placeras?
På Expomood, har vi sammanställt denna informativa guiden om utomhusreklam för att hjälpa dig med just det.

 1. Vad är utomhusreklam?
 2. De olika typerna av utomhusreklam
 3. Varför du ska använda utomhusreklam
 4. Är utomhusreklam fortfarande effektivt?
 5. Hur annonserar jag utomhus?
 6. Vad är kostnaderna för utomhusreklam?
 7. Fördelar och nackdelar med utomhusreklam
 8. Din partner för utomhusreklam

VAD ÄR UTOMHUSREKLAM?

Reklam utanför hemmet, är en av de mest populära metoderna av offlineannonsering. Som namnet antyder, hänvisar utomhusreklam till alla typer av reklam som når din målmarknad när de är borta från sina hem. Företag kan publicera deras produkter och/eller tjänster via skyltar, kollektivtrafik annonser, bänkar, affischer och digitala skyltar.

VILKA ÄR DE OLIKA TYPERNA AV UTOMHUSREKLAM?

Utomhusreklam finns i olika typer av former, alla med möjligheten att nå hundratusentals människor som dagligen pendlar, antingen med buss, bil, tunnelbana eller till fots. Nedan har vi listat de olika typerna av utomhusreklam.

SKYLTREKLAM

Affischtavlor är i huvudsak affischer i stort format som visas på platser med en stor mängd konsumenttrafik. Mest anmärkningsvärt är att de ses vid sidan av trafikerade motorvägar, vid populära turistattraktioner och i stadskärnor. Anslagstavlor har vanligtvis en “wide appeal”, de flesta som tittar på dem gör det utan att ens inse det. Detta visar att digitala skyltar är allt mer fördelaktiga för att öka varumärkes medvetenheten och i slutändan resulterar i ökad försäljning.

TYPER AV SKYLTAR

STATISKA SKYLTAR

Dessa skyltar placeras vanligtvis på sidan av trafikerade vägar och riktar sig till konsumenter som befinner sig i sina fordon. Denna form av reklam är subtil och fungerar som en välkomstinbjudan till konsumenterna.

DIGITALA SKYLTAR

De digitala skyltarna visar hundratals olika annonser inom en viss tidsram. Tack vare den kreativa boost som ges till mediet via digital kan du göra ett mycket effektivt uttalande med din reklam. Som sådan är digitala skyltar en av de mest eftertraktade formerna av utomhusreklam.

TRANSITANNONSERING

Människor som bor och reser i städer använder ofta kollektivtrafik. Under deras dagliga pendling på bussar, tåg eller taxibilar är människor medvetna om innehållet som visas på dessa fordon. Det är också värt att notera att folk i kollektivtrafiken vanligtvis gör några stopp på vägen hem. Om ditt företags annons visas på en buss är chansen stor att några av dessa pendlare stannar till i din butik. Annonser som visas på kollektivtrafiken är också ett bra sätt att locka turister till ditt företag eftersom dessa konsumenter alltid letar efter spännande butiker, restauranger och heta platser i området.

AFFISCHER

Affischer, som är mindre än en skylt, syns ofta på lyktstolpar och märks av människor som går sin dag till fots. Dessa affischer visas också nära övergångsställen, rastplatser (som parker), på bänkar och ibland i skyltfönster. Detta gör att denna typ av utomhusreklam är svår att undvika.

BÄNKANNONSER

Företag kan få annonsen efter eget val tryckt på bänkar i allmänna utrymmen. Dessa annonser ses av människor på sina lunchraster och shoppare som vilar och planerar sitt nästa drag.

ANNONS I KÖPCENTER

Om du vill att folk ska besöka din butik finns det inget bättre ställe att annonsera på än i ett köpcentrum eller galleria. Konsumenterna är redan utomhus och har rätt utrymme för att handla, så varför inte dra fördel av situationen? Köpcentrumen är fyllda med reklammöjligheter för allt från mat till kläder till tekniska prylar. Detaljhandelsreklam kan ses i form av gallerior, affischer, skyltfönster, färgglada skyltar och mer.

VARFÖR DU BÖR ANVÄNDA UTOMHUSREKLAM

Det är ett känt faktum att människor tillbringar mycket tid hemifrån. Oavsett om det är den dagliga pendlingen till jobbet, att ta barnen till skolan och fotbollsträningen eller att springa ärenden – det är oundvikligt att spendera timmar i veckan borta från sina hem.
Under denna tid exponeras de inte för reklam via sina smarta enheter, på tv eller i tidskrifter och tidningar. Men de utsätts för utomhusreklam, vilket gör reklam utomhus till det bästa sättet att förmedla ditt varumärkes budskap.

HUR UTOMHUSREKLAM FUNGERAR FÖR DITT VARUMÄRKE

Med utomhusreklam kan du skapa och leverera ett kraftfullt budskap till en bred publik med lätthet och effektivitet. Det erbjuder också konsekvens och stabilitet när det gäller att skapa varumärkeskännedom och erkännande.
Även om utomhusreklam vanligtvis är mycket subtil, är den fortfarande extremt effektiv. Människor exponeras för ditt varumärke varje dag, vare sig det är medvetet eller omedvetet, så att de kommer ihåg ditt affärsbudskap långt in i framtiden.
Förekomsten av utomhusreklam är ett bevis på dess förmåga att locka konsumenter och tvinga dem att fatta ett köpbeslut över tid. Detta gör det till ett populärt reklamval för alla märken.

ÄR UTOMHUSREKLAM FORTFARANDE EFFEKTIV?

Utomhusreklam har funnits i decennier. Varje metod för OOH-reklam utnyttjar sin egen unika blandning av custom-cool som kan locka även den mest avslappnade förbipasserande, vilket gör det till ett effektivt sätt att marknadsföra vilket varumärke som helst.

HUR EFFEKTIV ÄR UTOMHUSREKLAM?

Medans transitannonser, affischer och bänkannonser fortfarande är extremt populära och effektiva för små företag, väljer stora varumärken vanligtvis statiska och digitala skyltar. Vilket väcker frågan, är någon verkligen uppmärksam?

Arbitron National In-Car Study, citerad av Forbes online, säger följande:
Studien visar att 71% av människorna ofta tittar på meddelanden på skyltar vid vägkanten (traditionella och digitala kombinerade) och mer än 37% uppger att de tittar på en utomhusreklam när de passerar en.

Gör vi en djupdykning ser vi följande mönster om vad man har noterat.

 • Lärt sig om ett evengemang de var intresserade av att delta i (58%)
 • Lärde sig om en restaurang de senare besökte (58%)
 • Pratade om något roligt de såg (56%) på en skylt vid vägkanten
 • Blivit påmind om att ställa in ett TV-program (33%) eller en radiostation (44%)
 • Noterade ett telefonnummer (26%) eller webbadress (28%) skrivet på en skylt utomhus

PÅVERKAR OOH-ANNONSERING KÖPBESLUT?

Enligt studien, fattar personer som lägger märke till skyltar shoppingbeslut när de sitter i bilen.

 • 72% av skyltens tittare handlar ofta eller ibland på väg hem från jobbet
 • 68% fattar ofta eller ibland sina shoppingbeslut när de sitter i bilen
 • 38% bestämmer sig för att stanna till i butiken när de är på väg hem
 • 24% säger att de var motiverade att besöka en viss butik den dagen på grund av en annons på utomhusreklam.
 • 32% besökte återförsäljaren de såg på en skylt senare samma vecka
 • 50% rapporterade att de fick vägledning från en skylt
 • 24% sa att de omedelbart har besökt ett företag på grund av ett utomhusreklam.

Dessa resultat tyder på att utomhusreklam fungerar. Människor lägger märke till annonserna och påverkas också av dem.

HUR ANNONSERAR JAG UTOMHUS?

När man utvecklar någon typ av reklamstrategi ligger nyckeln till framgång ofta i enkelhet. Först måste du ha en tydlig Idé om vad målen och målsättningen med din kampanj kommer att vara. Se till att de är mätbara, även om det innebär att stryka dem från en fysisk lista när du har uppnått dem.

SÄTT UPP MÅL FÖR SMART UTOMHUSREKLAM

Börja med en enda idé som du kan bygga vidare på när din kampanj växer. Det är en bra idé att omvandla dina mål till S.M.A.R.T målsättning

SPECIFIK

Se till att ditt mål är specifikt (vill du öka användningen av ett specialerbjudande, göra folk medvetna om en ny klädbutik, etc).

MÄTBAR

Sätt tydliga mål så att du vet när ditt mål har uppnåtts.

UPPNÅELIGT

Dina kampanjmål måste vara uppnåeliga. Se till att ditt företag har budgeten och resurserna för att genomföra kampanjen du planerar.

RELEVANS

Din annonsering och målen för resultatet bör vara relevanta. Visualisera hur din annons kommer att se ut i en utomhusmiljö. Se till att din plats är relevant för din målgrupp. Försöker du få folk att besöka din webbplats? Är din webbadress placerad på annonsmaterialet och spårningen? Är målet med anslagstavlan i linje med vad du försöker uppnå?

TID

Ställ in en tidsram för att bedöma effektiviteten av din kampanj. Det kan vara längden på en viss kampanj för en tvåveckors provperiod på hela kampanjen.

VARA KREATIV

När du har bestämt dig för dina kampanjmål, är det dags att bli kreativ. Kreativitet är utan tvekan den viktigaste delen i skapandet av alla typer av reklamkampanjer. Brainstorma idéer som du tror att din publik kommer att tycka är värdefulla, engagerande och roliga. Visualisera hur din annons kommer att se ut i en utomhusmiljö. Tänk också på att utomhusreklam måste vara kortfattade, eftersom din publik i de flesta fall ofta är på resande fot och är lite upptagen. Som sådan bör ditt budskap och dina annonser vara lättsmälta med ett tydligt budskap. Undvik att använda för många ord och lägg till viktig kontaktinformation.

BESTÄM EN PLATS

När du har en kampanj i handen måste du bestämma dig för en plats och placering. Att välja rätt plats för att visa upp dina annonser är en konst. Du måste tänka på var din målgrupp tillbringar större delen av sin tid. Kommer de att vara på vägen, i en galleria eller på kollektivtrafiken? Om du marknadsför en klädbutik, kommer att köpa annonsutrymme i närheten (som ett köpcentrum) ge din publik en push mot din butik. På Expomood har vi kampanjer och produkter anpassade för era behov.

TÄNK PÅ DIN TIMING

Timing är allt i reklam. Så du måste bestämma dig för hur länge din kampanj ska pågå. Är det ett reklamjippo byggt kring ett evengemang eller specialerbjudande? Eller är din kampanj en del av en långsiktig varumärkesbyggande strategi? Det är väldigt olika kampanjer, var och en med sina egna krav vad gäller budget, personal och andra resurser.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED UTOMHUSREKLAM

Som med vilket reklammedium som helst kan man förvänta sig fördelar och nackdelar. Vi har listat några av de viktiga att tänka på när det kommer till utomhusreklam.

VILKA ÄR FÖRDELARNA MED UTOMHUSREKLAM?

Stor påverkan
Till skillnad från andra plattformar behöver utomhusreklam inte sökas upp. OOH-reklam blir en del av miljön. Du kan inte stänga av den som en tv eller stänga en tidning innan en läsare når en annons. Publiken har ingen kontroll över om de ser det eller inte. Detta ger din kampanj mer effekt under en längre tid.

Kräver uppmärksamhet
Utomhusreklam är svåra att ignorera. Annonserna, som syns på nära håll och på avstånd, är ofta stora, attraktiva, färgglada skyltfönster för ett visst varumärke eller företag. Den kreativa karaktären och uttrycksfulla budskap som visas på utomhusannonser tenderar att få mer uppmärksamhet från potentiella kunder också.

Kostnadseffektiv
Utomhusreklam är jämförelsevis en av de mest prisvärda formerna av reklam som finns idag. Annonsering med hjälp av en skylt, på sidan av en buss, kan skapa synlighet till en mycket låg kostnad. Även i områden med hög trafik är utomhusreklam fortfarande billigare än kostnaden för digital marknadsföring. Detta gäller särskilt för små företag som mestadels fokuserar på reklam till sitt lokala samhälle.

Omedelbar påverkan
Utomhusannonser kommer att ha en omedelbar inverkan på någon som för närvarande letar efter vad ditt företag erbjuder. En potentiell kund som ser någon form av utomhusreklam (en skylt, transit buss eller affisch) kan bestämma sig för att göra ett stopp i din butik baserat på informationen och/eller kampanjen i din annons.

Blogg 2